Jdi na obsah Jdi na menu
 


Židovský hřbitov - Bosyně

1. 3. 2013

Milí návštěvníci Kokořínska,

mezi obcí Bosyně a Janova Ves se nachází u silnice světle modrý osamocený dům a za ním je památná lípa s křížkem. Kolem domu vede polní cesta, po které se vydáte podél pole a dojdete až na okraj lesa, kde spatříte pozůstatky židovského hřbitova. U cesty byla ještě v létě 2012 orientační cedule, která zmizela neznámo kam... Hřbitov již téměř pohltila příroda. Mnohé náhrobky jsou ukryté pod vrstvou trávy, listí nebo větví. Některé náhrobky obrostly stromy.

dsc_0125.jpg

Hřbitov byl založen v 18. století, z té doby pocházejí nejstarší náhrobky. Nejmladší náhrobky jsou z roku 1886. Pak asi přestala židovská obec existovat. Venkonvané rozebrali ohradní zeď, patrně i márnici. Zbytky náhrobků splývají s okolní vegetací. Nebude to trvat dlouho a některé kamenné náhrobky stromy zcela pohltí.

V polabí se Židé usadili již na počátku 17. století. Zřejmě se jednalo o malou komunitu, která se zde spíše ukrývala. Krátce po jejich usazení v Bosyni došlo k násilné rekatolizaci zdejšího protestantského kraje. Židovská komunita byla nejpočetnější zřejmě v 19. století, po tolerančním patentu. Reformy císaře Josefa II. umožnili Židům žít v daleko větším poklidu. Znamenaly v podstatě počátek obratu v jejich společenském postavení a otevřely cestu k postupné rovnoprávnosti. Od roku 1781 nemuseli Židé nosit židovské znamení a dvorský dekret jim povoloval studovat ve všech školách včetně univerzit. Pak však přišly ve 20. století obě světové války ... a Židé byli opět pronásledováni.

dsc_0119.jpgdsc_0118.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc_0136b.jpg